No products in the cart.

Triennalen 2022 – Annikka Kronlid Arvidsson

Annikka Kronlid Arvidsson Triennalen Västernorrland

Annikka Kronlid Arvidsson är en av de utvalda konstnärer i Triennalen Västernorrland, på Härnösands Konsthall. Temat för Triennalen 2022 är Vinden, med rubriken Dit vinden tar oss och de konstnärer som har valts ska ha en personlig anknytning till Västernorrland. 

 

Vinden har en speciell prägel på Annikka. Vinden påverkar allt, även motiven i skisserna. Vilken riktning ska bladen och grenarna ta, vilken färgskala ges bergen? 

“Vinden finns med i mitt liv och arbete, som tillsammans med solen, temperaturen är grunden i det vi kallar vädret. I mitt gamla hus känner jag genast av om vinden vänt, om den kommer iskall från nordväst, eller som en svag en som inte tar sig genom timmerväggen. Som liten var vinden en egen varelse, skrämmande ibland. När björkarna på Lokvägen i Mellansel rördes av vinden trodde jag det var trädet egna rörelser.”

Annikka beskriver sitt arbete som en process där hon jobbar med serier eller teman: en viss årstid, tid på dygnet, olika väder. “Det är mycket med vädret. Människan påverkas allt mer och måste förhålla sig till förändringarna. I det stora och det lilla.”

 

Utställningen förenar skisser, skulpturer och bokrullar med snidade rullar av bokträ och en text tryckt i klassiskt boktryck. Bokrullarna och skulpturerna är gjorda av grenar och kvistar som förhållit sig till väder och vind, formats av dem för att sedan formas vidare av Annikka. Här kombineras olika former av fysiskt utförande i arbetsprocessen; det grövre arbetet med att dra kniv genom fibrer i trästockar får samarbeta med det försiktiga handlaget som krävs i arbetet med papperslitografi. Kvistarna och grenarna som använts både till skulpturer och bokrullar är bland annat av syren och kinesisk ärtbuske. Texterna är tryckta i klassiskt boktryck med Vandercook på japanpapper, orden är Annikkas egna:

Tjugo över tre och vädret har vänt åt ett helt annat håll. 

Därute står himlen hög och orörlig. 

Lyser 

 som om vi satt inuti månen 

 och kikade ut i rymsligheten. 

 Inget faller längre 

 varken isnålar eller snöludd. 

 Också vinden har gått vidare 

 till nya trakter att reta upp.

 

Foto: Erika Laur

Annikka deltar i utställningen på Härnösands Konsthall som pågår den 11 juni – den 27 augusti 2022.

Du hittar även Annikkas konst och konsthantverk i Nordingrå Konstbys butik, som har öppet varje dag till den 14:e augusti.

 

 

Triennalen Västernorrland är en återkommande konsthändelse som genomförs av Konstfrämjandet Västernorrland, i samarbete med Västernorrlands museum och Region Västernorrland. Läs här för mer information om Triennalen Västernorrland.

 

You don't have permission to register