No products in the cart.

Nordingrå Konstnärsverkstads Grafikverkstad

Artist Residency: en konstnärs upplevelse

Att få komma iväg till en annan ort, en annan miljö, få möta och inspireras av andra konstnärer och få en rofylld arbetsperiod, är en viktig del av många konstnärers arbetsprocess. I Nordingrå Konstby har vi under några år haft konstnärer på arbetsvistelse hos oss och har i år utvecklat vårt artists residence med två residensplatser, där konstnären bor och har sin arbetslokal under två eller fyra veckors tid. Du kan läsa mer om vårt residens och hur hur du kan boka din arbetsvistelse här.

Vi gläds av de konstnärer som kommer och besöker oss och de möten, erfarenheter och möjligheter som skapas. Nedan får ni läsa konstnären Åsa-Sara Sernheims upplevelse av hennes konstnärsvistelse hos oss i februari:

 

Uppklarning serigrafi Åsa-Sara Sernheim

Foto: Åsa-Sara Sernheim

”Med huvudet fullt av idéer och bilen packad med grafikpapper, färg och skidor reste jag från Norderåsen i Jämtland till Vännersta för att under en månad få möjlighet att arbeta med grafik. Jag hade längtat. Pandemin hade hindrat så många tillfällen för möten med människor, resor och nya intryck. 

Jag mötte snö i mängder och på ytan verkade byn sova. Så var det inte. Det var andra konstnärer i farten som planerade framåt. Jag kom ganska snabbt igång, det fanns människor att fråga om praktiska saker och jag kunde jobba på i min egen takt. I ett stilla dagsljus fanns tid att utveckla idéer med serigrafi och collografi, allt blev till bilder.

Bilen snöade över. Efter att ha sopat av den och värmt den med motorvärmaren kunde jag ta mig till Vallen för att handla mat. Jag tog härliga vinterpromenader och när solen var framme blev det skidturer på isen. I snön fanns grafiska spår av alla som nyss varit där som hare, rådjur, älg och skoter, skidor, skosulor. En helg fick jag besök av några i min familj. Vi var i grafikverkstan och hos smeden. Vi bjöds in till en mysig grillning utomhus.

 

Det var betydelsefulla veckor för mig och jag skulle så gärna återvända. Visst går det att avsätta mer tid och ge mer plats för sin kreativitet även hemma men miljöombytet passade mig. Den lilla byn Vännersta i det storslagna Nordingrå vill jag likna med ett skafferi. Ett sådant där gammalt skafferi med dörr och utrymme att gå in i för att sedan sätta igång. Det är något som fler borde få göra.”

Åsa-Sara Sernheim

You don't have permission to register