No products in the cart.

Träd och annan natur – utställning av Mikael Arvidsson

Mikael Arvidsson framför Vårvinter, i Nordingrå Konstby

Mikael Arvidsson framför målningen Vårvinter.
Foto: Loreta Anna Legzdiņa

“Landskapen och träden är betydelsefulla i sin utsatthet och de har ett existensberättigande”. Så skriver Mikael Arvidsson själv om sin utställning ’Träd och annan natur’. Utställningen, en kombination av måleri, screentryck och seriegrafi på plywood och träplatta, är en skildring av träden i naturens skifte. Mikael Arvidsson har porträtterat de så kallat värdelösa träden, de som inte ens är värda att fällas ner i skogsbrukens värld, men är av stor betydelse för naturen – för insekter i barken och fåglar, som hackspetten som bygger bon där som andra fåglar senare kan bo i. Även när de gamla träden har fösts ner mot marken, för gamla för att ens kapas, så tillför de naturen ett värde. 

 

I utställningen skildras även Nordingrås vackra natur genom Mikaels uttryck. Mikael har genom åren tillbringat mycket tid på och omkring Dalsberget, Sveriges högsta kustnära kalottberg, både i det privata och i hans arbete med upprustningen av leden till Dalsberget. Utställningen genomsyras av all den tid Mikael har ägnat i sällskap med träden han skildrar och den respekt han har för dem.

 

Som Gregor Flakierski beskriver det i sin recension av utställningen i Tidningen Ångermanland: “Det uttrycker en familjär storslagenhet och en högst personlig hyllning av naturen. Det är samtidigt en i all sin ödmjukhet kraftfull protest mot skövlingen av skog och mark.”.  I utställningens beskrivning avslutar Mikael med ett meddelande som berör besökaren:

“Urskogarna kommer huggas ned. Den som någonsin gått i en urskog vet, de gråter nu”.

Mikael Arvidsson, serigrafin Björk

Serigrafin Björk och Mikael Arvidsson
Foto: Loreta Anna Legzdiņa

’Träd och annan natur’ har öppet till och med den 17 juli 2022 och avslutande konstsamtal kl. 16:00 med Sirpa Huusko. Välkommen till Konstbyns Galleri, Vännersta 109, Nordingrå. Du hittar även Mikael Arvidssons konst i Konstbyns Butik.

You don't have permission to register