No products in the cart.

Nordingrå Konstby – en plats för konsten

Snötäcket ligger tjockt över Nordingrå, som nu visar sig i sin kanske vackraste skrud. Sommarens ström av besökare har sinat. Det är en rofylld tid. Och lite jobbig, det får man erkänna. De isiga backarna bjuder på motstånd.

Nordingrå Konstby är en plats som är inbäddad i skönhet. En plats för konstnärlig produktion och en plats för samvaro och utbyte. Namnet “Nordingrå Konstby” är nytt, men det beskriver vad platsen har varit under lång tid. Sedan sent 1980-tal har människor arbetat tillsammans med kultur här. Då fanns Järnsta Kulturförening här, en ideell förening som drev spännande kulturprojekt och hade viktig pedagogisk verksamhet. Vi är många som vuxit upp i kulturföreningens teatergrupper. Men redan innan dess fanns det kultur på platsen.

Vännersta gamla skola hette under en period “Snickarglädjen”, och inhyste finsnickeri med butik. Vi som bott länge i byn kallar fortfarande huset för “Snickris”. Snickris inhyser nu konstnärsverkstäder, möteslokaler och kafé. Nere på Åhmans lanthandel pågick i perioder intensiv produktion av allt från skor till bröd i en fastighet som kallas “Fabriken”. Och handlaren själv, Karl-Leon, var en inte  oäven träsnidare. I Fabriken har vi nu ett galleri, och renoverar i skrivande stund två ateljéer med sovrum för tillresta konstnärer.

Vännersta by har långt tillbaka varit en knutpunkt och en mötesplats. Här gick Norrstigen förbi, och här rullade skeppen in från havet då landhöjningen ännu inte skurit av sundet. Det är en bra plats för en konstby. Nu flyttar konstnärer hit, och husen fylls igen av människor och produktion. Men också av samtal och många starka viljor. Om konsten är vi inte alltid överens. Men vi vet hur viktig den är, för alla egentligen.

I konstbyn finns verkstäder, cowork, konstresidens och ateljéer. Sommartid öppnar vi för alla i gallerier, butik och kaféer. Vi ses väl där?

 

Sara Taub Mkelle

You don't have permission to register