No products in the cart.

Image Alt

Artist Residency i Nordingrå Konstby – så fungerar det

VAR VI FINNS 

_dsc0053_52125001319_o

Bild: Blandkonstverk av Victoria Brännström. Bilden föreställer utsikt över Vännerstaviken sedd från ett av våra residensboenden. 

 

VAR FINNS VI (och vad finns här)?

Vår plats är Nordingrå, Höga Kusten. Ett vackert område beläget ungefär halvvägs upp i Sverige, vid landets östra kust. Svenskar säger att vi finns i landets norra delar. Residenset är beläget i hjärtat av ett framväxande konst- och hantverkskluster och är en del av en dynamisk produktionsplats för konst. Läs mer om det nedan. 

Höga Kusten är ett stort område som sträcker sig från Härnösand i Söder till Örnsköldsvik i norr, och inåt landet till Sollefteå. Området är rikt på sjöar, hav, berg, skogar, älv och kulturhistoria. Men här finns också ett fint kulturliv i de små städerna, med konsthallar, teatrar och fina scener för dans och musik. Nordingrå är strategiskt beläget i mitten av allt, och du kan nå hela området under dagsturer. Du kan även göra dagsturer till de större städerna Sundsvall i söder och Umeå i norr.

Nordingrå är i sig ett rikt område med 52 byar, 52 sjöar och 52 berg. Området, som egentligen är en socken, har en rik kulturhistoria och ett aktivt föreningsliv. Residenset är beläget 5 km till litet samhälle med butik, pizzeria.

Mer information finns bl.a. på : Höga Kustens visitsida, Nordingrå.nu, Kramfors kommun, Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Örnsköldsviks kommun.

HITTA HIT

a88f1716-495f-4889-92b7-98b5fe4124d9

Bild: Väg från Konstbyn till Dalsberget, foto Sara Taub Mkelle

 

HITTA HIT

Lokalbuss stannar precis utanför residenset, hållplats “Vännersta”, med 3 mil till närmaste staden Kramfors. I Kramfors finns närmast belägna tågstation, men biljett kan köpas via SJ till Nordingrå, med bussbyte i Kramfors (säg till busschauffören att du vill släppas av i Vännersta).

Länkar för att hjälpa dig att planera din resa hittar du här.

1. Detalj, kurs Färgeneriger | 2. Järnstaborgs smeder

Foto: Loreta Legzdina

BOKNING

Bild1

Bild: Detalj från pågående arbete på Dalsberget, foto Mikael Arvidsson

 

Vem kan boka residenset? 

Nordingrå Konstbys residens är öppet för alla kulturarbetare oavsett disciplin. Vi tycker att det är givande att vi får mötas över diciplinggränser och med olika erfarenheter. 

Vi tror att vårt residens passar dig som arbeta i Höga Kustens natur, oavsett om du vill titta på den genom ditt fönster eller vandra runt i den. Vi tror också att det passar dig som inspireras av att befinna dig i en levande arbetsplats där konstnärer och konsthantverkare arbetar både tillsammans och vid sidan av varandra. Nordingrå Konstby är både en plats och ett sammanhang. Som residenskonstnär kan du välja att ta del av sammanhanget och lära känna människorna, eller arbeta vis sidan av och mer betrakta allt på håll.

Boka din vistelse genom att först gå in på det rum du önskar, och sedan välja önskad period i kalendern. Mejla samtidigt ditt cv eller en enkel beskrivning av ditt arbete till kontakt@nordingrakonstby.se. Vi återkopplar alltid inom 24 timmar efter att du har mejlat oss och när du har fått bekräftelse så kan du gå vidare med bokningen. Du kan alltså räkna med att slutföra din bokning inom 24 timmar efter din förfrågan.

I nuläget betalar du ditt residens vid bokning, och vi har inga stipendier som du kan söka (vi arbetar på detta och kommer snart att ha sökbara stipendier). Det finns också alternativet att betala ditt residens genom att lägga arbetstid i vårt volontärprogram. Du kan då hjälpa oss med renoveringar, kassa, städning, trädgård eller annat som kan behövas. Vi bygger just nu upp vårt volontärprogram, så håll utkik efter utlysningar och information genom att följa vårt nyhetsbrev.

RUM 

dsc_1426_52124760421_o

Bild: Detalj från pågående arbete på Dalsberget, foto Mikael Arvidsson

 

Mer information om boendet, bokningsbara perioder och Konstbyn

Boendet är enkelt men bekvämt, i vackra omgivningar. Vår by är granne till Höga Kustens högsta berg, Dalsberget, där många konstnärer hittar inspiration och rekreation. Mycket konst har både skapats och visats på berget genom åren. Läs mer om Dalsberget här

Som residensboende har du en egen arbetslokal, läs mer om det nedan. Mer information om varje rum hittar du här. 

Residenset är öppet året runt, läs mer om hur det är här under årets olika årstider här. 

Vi har tre fasta bokningstider: en vecka, två veckor och fyra veckor. Alternativet med fyra veckor ger något rabatterat pris. Det är endast ett av våra boenden som kan bokas i en vecka. 

Utställningsmöjligheter finns vid intresse. Vid bokning kontaktar vi dig för planering av hur vi ställer i ordning din arbetsplats efter dina behov, inför din ankomst.

ANKOMST

d38823c2-3417-4562-b769-9339d5aba42e (1)

Bild: Detalj från Saxo residenset, foto Mikael Arvidsson

 

Ankomst

Inför din ankomst har du kontakt med oss i Konstbyn för att planera det praktiska runt din vistelse. I anslutning till din ankomst möts du upp av en konstnär som är verksam på platsen, som visar dig runt. Nycklar finns i en nyckelbox och information om den får du via mejl vid bokning. Du kan alltså anlända vilken tid som helst på dygnet. 

KONSTBYN SOM ARBETSPLATS

IMG_7001

Bild: Detalj från boktrycksverkstad

Arbetslokaler

När du bokar residens hos oss så får du alltid tillgång till en egen arbetslokal. bilder och information om dem hittar du på bokningssidan. Alla arbetslokaler är utrustade med bord, stol och belysning, och vi kan komplettera med ytterligare saker som du kan ha behov av. Lokalerna finns i nära anslutning till sovrummen. Våra hus är gamla och väl använda, men alltid rena och funktionella. Det finns mycket historia på platsen, vilket kan kännas i väggarna. 

 

Konstnärsverkstäder

I båda våra byggnader finns också Nordingrå Kollektiva Konstnärsverkstad, med verkstäder utrustade för grafik, klassiskt boktryck, tuft, metall och emalj. För dig som vill arbeta i någon eller flera av dessa verkstäder gäller särskilda avgifter och bokning. Ta i så fall kontakt med verkstadsansvariga i kollektivverkstaden, uppgifter finns på nordingrakv.se. Det är en bra idé att ta kontakt i god tid innan din ankomst, då det i vissa fall kan behövas introduktion. Vissa verkstäder är också mer populära och därför ofta bokade, så om du vill vara säker på att få möjlighet att arbeta i en verkstad så är det viktigt att du tar kontkat i tid. All information och kontaktuppgifter finns på NKKVs hemsida som du når via länken ovan. 

Nordingrå Kollektiva Konstnärsverkstad är med sina ca 30 medlemmar en stor arbetsplats för konstnärer i Nordingrå.

 

Cowork

Mitt i byn finns vårt Cowork, som drivs av företaget Artdot. Här kan du arbeta digitalt, med konst eller administration – eller sköta ditt dagjobb på distans medan du befinner dig i byn. Det är en möjlighet som flera av våra residenskonstnärer har uppskattat, både för sällskapets skull och för möjligheten att förlänga vistelsen i Konstbyn. Läs mer om cowork på Artdots sida ovan eller här.

99035ae9-9ddb-4c2a-9e2a-5dfd4097cbed

Omgivningarna

Runt om Nordingrå Konstby finns både vandringsleder, berg, sjöar och skogar. Många konstnärer kommer till oss för att arbeta i landskapet. Om du är intresserad av detta och har specifika frågor om omgivningarna, olika årstider, träslag, markfrågor osv så kan du höra av dig till oss så svarar vi på dina frågor. Kontakta oss helst via mejl, kontakt@nordingrakonstby.se.

You don't have permission to register