No products in the cart.

Image Alt

Artist Residency – årstiderna

VINTER OCH VÅRVINTER

Genom rutan

Vintern kommer med både mörker och ljus, och det är på många sätt en tid där det passar att gå in i sitt arbete och finan fokus och lugn. Innan jul är det ofta barmark, och temperaturen kan vara ganska behaglig. Dagarna är korta och nätterna mörka. Ibland har vi snö i november och december, men det kan också vara barmark.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I advent öppnar vi ofta upp Konstbyn för besökare genom olika konstprojekt, butik och kafé. Det ser olika ut varje år, men det är ofta en tid då aktiviteten ökar något.

Tidigare julskyltning

Bild: Skyltfönster i butik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bild: Detalj ”Granutställning”, konstnär Viktoria Melinder

Efter årsskiftet sjunker temperaturen oftast och med det kommer snön. Nu kommer de gnistrande ljusa dagarna och nätterna där snön, månen och stjärnorna ljusar upp. Om vi har tur ser vi norrskenet.

Dalsberget-i-snö (1)

Bild: Dalsberget

Med snön och isen får vi nya möjligheter att röra oss i landskapet, nya färdvägar öppnas. Åk skidor eller skridskor över sjöarna och genom dalarna. Med vårvintern kommer mer ljus och något varmare temperaturer, men snön ligger kvar. Det är en fantastisk tid i Nordingrå.

Fasad boktrycksverkstad vinter

Bild: Boktrycksverkstaden

VÅR OCH SOMMAR

Från Dalsberget (2)

Bild: Utsikt från Dalsberget

 

Våren övergår i försommar i maj-juni, och nu har vi långa ljusa dagar och nätter. Lövsprickningen gör bergen skirt ljusgröna och det blåa vattnet blir åter synligt för oss nu när isen har smält. Våra leder och stigar blir vandringsbara igen, och temperaturen är ganska skiftande. Vissa år och dagar är det sommarvärme och andra kan vara mer kyliga.

_dsc0013_52124757866_o (2)

Bild: Detalj trädgård Konstbyns Kafé. Fotograf: Loreta Legzdina

Under försommaren börjar Konstbyn öppna upp för besökare, och det brukar börja med Nordingrå Konstrunda som infaller under pingshelgen varje år. Från midsomamrhelgen brukar byn sedan vara öppen varje dag, med butik, kafé och flera utställningar. Det här är en period när det är liv och rörelse runt husen i byn, och inte bara i verkstäderna. Många konstnärer och konstintresserade besöker oss nu.

Under sommaren har hela Höga Kusten sommaröppet med restauranger, aktiviteter och naturupplevelser. Nu är det en tid som passar dig som vill kombinera din arbetsvistelse med aktiviteter och social samvaro.

211298070_551700572861143_1708386417039721894_n (1)

Bild: Terass Myllerska, utsikt över Vännerstasjön

HÖST

20161005_091040

Bild: Utsikt över Vännerstasjön

 

Den tidiga hösten är obeskrivligt vacker. Bergen kläs i höstens färger och temperaturväxlingarna gör att dimman ligger i dalarna om mornarna. Naturen blir dramatisk. VI har fortfarande många varma dagar, med krispiga mornar, och alla stigar och leder är tillgängliga till dess snön kommer. I Konstbyn sänker sig lugnet något efter den hektiska sommaren, och vi hittar arbetsro samtidigt som många bofasta konstnärer kommer tillbaka efter semestrarna.

4ATrädgårdMyller (1)

Bild: Detalj trädgård 

You don't have permission to register